مديرکل حمل و نقل پايانههاي سيستان و بلوچستان گفت: ميزان تلفات جادهاي برون شهري استان در پايان برنامه سوم توسعه کشور 892 نفر بوده که اين ميزان در پايان برنامه چهارم توسعه به 632 نفر رسيده که با کاهش 30 درصدي روبه رو بوده است.
خبري که ظهر امروز انجام شد، افزود: نقش و اهميت حمل و نقل مسافر، روز به روز با توسعه اقتصادي کشور افزايش مييابد.
مجرد در ادامه افزود: در بخش جابه جايي مسافر در پايان برنامه سوم 6 ميليون نفر در استان جابه جا شده که اين ميزان در پايان برنامه چهارم به 9 ميليون نفر رسيده که رشد 43 درصدي را نشان ميدهد.
وي با اشاره به ميزان کالاهاي جابه جا شده در استان نيز گفت: ميزان کالاهاي جابه جا شده نيز در بعد از برنامه چهارم توسعه 80 درصد در استان رشد داشته است.
مديرکل حمل و نقل پايانههاي استان اظهار كرد: در بخش جا به جايي بينالمللي مسافر نيز تعداد مسافر جابه جا شده از مرزهاي استان در پايان برنامه چهارم به 50 هزار نفر رسيده است.
به گفته مجرد، سهم صادرات استان نيز در پاين برنامه سوم 2.5 درصد بوده که در حال حاضر به 11 درصد افزايش يافته است.
وي در ادامه به جايگاه و اهميت ويژه راهاندازي محور ترانزيت چابهار به ميلک نيز اشاره کرد و گفت: با راه اندازي اين خط ترانزيتي اقتصاد شرق کشور متحول ميشود.
وي افزود: از جمله برنامههاي مهمي که در دستور کار قرار داريم نوسازي ناوگان حمل و نقل باري و مسافري استان است.
مجرد تصريح کرد: يکي از شاخصهاي مهم در توسعه اقتصاد کشور به روز بودن و نو بودن ناوگان حمل و نقل است.
وي اضافه کرد: متوسط عمر ناوگان باري استان در پايان برنامه سوم در حدود 16 سال بوده که اين رقم در برنانه چهارم به 9 سال کاهش پيدا کرده است.
مديرکل حمل و نقل پايانههاي استان خاطر نشان کرد: متوسط عمر ناوگان مسافربري استان نيز در پايان برنامه سوم 12 سال بوده که اين ميزان در برنامه چهارم به 11 سال رسيده است.
مجرد ادامه داد: با توجه به هم مرز بودن استان با دو کشور افغانستان و پاکستان و به دليل وجود تنها پايانه مرزي ميرجاوه در نظر داريم پايانه مرزي پيشين را در سال آينده به بهرهبرداري برسانيم.
وي در پايان به مصوبات سفر هاي رياست محترم جمهور به استان نيز اشاره کرد و گفت: صددرصد اين مصوبات اجرايي شده است و اميد است در آينده با اجراي برنامههاي عمراني و آموزشي بتوانيم شاهد رشد و توسه استان در همه زمينهها باشيم.